Ohita navigaatio
EN

Raitakatu 2:n A- ja B-talot valmistuivat 03.01.2022

Asuintalon peruskorjaus on mielenkiintoinen projekti myös isännöitsijän kannalta. Raitakatu 2:n sekä Orkoniitynkatu 11:n tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki pääsee työnsä puolesta todistamaan näiden 1980-luvulla rakennettujen kerrostalojen uudistumista.

 

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy peruskorjaa Kourulan kaupunginosassa, osoitteessa Raitakatu 2, sijaitsevan kerrostalokohteen. Raitakatu 2:n kuusi kerrostaloa korjataan vaiheittain, kaksi taloa kerrallaan. Peruskorjaus käynnistyi helmikuussa 2021. Ensimmäiseksi korjattavana olleet A- ja B-talot valmistuivat 23.12.2021. Seuraavaksi korjattavaksi tulevat C- ja D-talot. Näiden talojen korjaustyöt alkavat työmaan perustamisella tammikuussa 2022.
– Eräänlainen metamorfoosi on Raitakatu 2:n kohdalla ollut nähtävissä: toukasta on kuoriutunut aikamoinen perhonen, kuvailee kohteen tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki Lappeenrannan Asuntopalvelulta.
Vuonna 1983 rakennetun Raitakatu 2:n talot olivat elinkaarensa siinä vaiheessa, että niiden peruskorjaus nykyajan vaatimuksia vastaavaksi oli ajankohtaista. Peruskorjauksessa otetaan huomioon esimerkiksi uudet energia- ja esteettömyysmääräykset. Kohteessa on 144 asuntoa, jotka ovat yksiöitä ja kaksioita, ja suunnattu kaikille ikäryhmille.

 

Sekä ulkonäkö että energiatehokkuus kohenevat

Raitakatu 2:n talot uudistuvat peruskorjauksessa sekä ulkoa että sisältä. Julkisivut korjataan ja verhoillaan kivilevyin. Parvekkeiden kaidelasit eli parvekkeen alaosan lasit tulevat olemaan värikkäät sävylasit, ja porraskäytävät maalataan raikkain värein. Kullakin talolla on oma väriteemansa. Valmistuneessa A-talossa kaidelasit ovat mustat ja porraskäytävät vihreät ja B-talossa kaidelasit ovat puolestaan siniset, samoin porraskäytävä on sininen.
Uusine julkisivuväreineen ja -materiaaleineen Raitakatu 2 nousee näyttäväksi kohteeksi, mutta julkisivukorjaukset ja parvekelasitukset ovat tärkeitä muutenkin kuin kiinteistön ulkonäön kohentamiseksi.
– Lasitetut parvekkeet ovat asukkaille mukavat. Lasitukset myös parantavat huomattavasti parvekkeiden säänkestävyyttä sekä pienentävät niiden huoltokorjaustarvetta. Julkisivuissa on uudet pinnoitteet, joissa on aiempaa paremmat lämmöneristeet. Ikkunatkin on peruskorjauksessa uusittu, mikä myös parantaa talon energiatasetta, kertoo Rantamäki.

 

Uusi ilmanvaihtojärjestelmä on iso etu sekin

Raitakatu 2:n talojen sisäpuoliset tilat korjataan perusteellisesti, kun talojen LVIS-järjestelmät sekä asunnot kalusteineen ja materiaaleineen uusitaan.
Raitakatu 2:n peruskorjauksesta valmistuneet A- ja B-talot saavat uudet asukkaat vuodenvaihteessa 2021–2022. Peruskorjattujen asuntojen kylpyhuoneissa on pesukoneliitännät, joten asukkaat voivat asentaa omat pyykkikoneensa, vaikka kohteeseen jää myös iso talopesula. Saneerattuihin kylpyhuoneisiin on lisätty myös lattialämmitys sekä pyyhekuivain, eli niin sanottu rättipatteri.
Tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki nostaa huomionarvoiseksi asiaksi myös uusitun ilmanvaihdon, joka poistaa esimerkiksi kylpyhuoneista kosteuskuormaa aiempaa tehokkaammin.
– Kumpaankin korjattuun taloon on nyt asennettu lämmön talteenotolla varustettu koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Laitteisto on energiataloudeltaan aiempaa parempi, mikä puolestaan parantaa talon energiatasetta.

 

Hissit nostavat esteettömyyden uudelle tasolle

Energiatehokkuuden parantamisen lisäksi myös esteettömyyden parantaminen on Raitakatu 2:ssa merkittävä teema, sillä aiemmin hissittömään kohteeseen rakennetaan nyt hissit.
– Esteettömyys on A- ja B-taloissa parantunut huomattavasti hissien avulla, nyt taloissa pääsevät liikkumaan myös liikuntarajoitteiset, Ari Rantamäki iloitsee.
Myös Raitakatu 2:n kulkuteiden ja piha-alueiden esteetön kulku huomioidaan. Pihalle tulee myös selkeät kulkuväylät aiempien polkumaisten, kapeiden väylien sijaan, ja kulkuväylät tullaan myös merkitsemään selkeästi.

 

Orkoniitynkatu 11 valmistuu alkuvuodesta 2022

Raitakatu 2:n lisäksi Lappeenrannan Asuntopalvelulla on menossa toinenkin peruskorjauskohde. Sammonlahden kaupunginosassa, osoitteessa Orkoniitynkatu 11 sijaitsevan kerrostalon sisätilat peruskorjataan täysin, kun LVIS-järjestelmät sekä asunnot kalusteineen ja materiaaleineen uusitaan. Taloon on jo aiemmin muun muassa asennettu hissit sekä tehty katto- ja julkisivuremontit. Vuonna 1989 rakennetussa kohteessa on 26 huoneistoa, kaksioita ja kolmioita.
Orkoniitynkatu 11:n peruskorjaus käynnistyi huhtikuun 2021 alussa, ja töiden on määrä valmistua alkuvuodesta 2022.
Myös Orkoniitynkatu 11:n teknisenä isännöitsijänä toimiva Ari Rantamäki kokee, että isännöitsijän työn kannalta peruskorjauskohteet ovat hieman erilaisia kuin muut kohteet. Ennen peruskorjauksen alkamista työllistävät asukkaiden poismuutot:
– Silloin pitää tutkia ja selvittää kaikenlaista, nopeallakin aikataululla. Peruskorjauksen aikana korjauskohteisiin liittyvä työ on enimmäkseen suunnittelu- ja työmaakokouksiin sekä tarkastuksiin osallistumista. Kun kohde valmistuu, alkaa sisäänmuutto, ja ensimmäiset pari viikkoa ovat uuden opettelua sekä asukkaille että huoltohenkilökunnalle ja muille talon käyttäjille – sen jälkeen talo palaa pikkuhiljaa seesteisempään arkeen, kuvailee Rantamäki.

 

Asumisviihtyvyys paranee peruskorjauksissa

Sekä Raitakatu 2:ssa että Orkoniitynkatu 11:ssa naapureineen eletään vielä hetki peruskorjaustyömaan ääressä. Isännöitsijä toivookin eri osapuolille pitkää pinnaa, jotta projektit saadaan vietyä läpi kaikin puolin sujuvasti ja asukkaat pääsevät pikimmiten uudenveroisiin koteihinsa.
Isännöitsijä arvelee peruskorjattujen kohteiden miellyttävän asukkaita.
– Kunhan muutot ovat onnellisesti ohi, saattaa asukkailta tulla kommenttia parantuneesta asumisviihtyvyydestä. Peruskorjauskohteiden asukkailta palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Muutos on ollut niin huima alkuperäiseen nähden.

Lue lisää Raitakatu 2:sta: www.aspakoti.fi/asunnot/valmistuvat-kohteet/raitakatu-2
Lue lisää Orkoniitynkatu 11:stä: www.aspakoti.fi/asunnot/valmistuvat-kohteet/orkoniitynkatu-11

 

Kuvat Raitakatu 2:n peruskorjatuista A- ja B-taloista, kuvaaja: Ari Rantamäki, Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Takaisin