Ohita navigaatio
EN

Liesharjunkatu 6 sai muraalin 21.06.2021

Tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki sekä kuvataiteilija Ella Kettunen katselmoivat Liesharjunkatu 6:n muraalin.

Tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki sekä kuvataiteilija Ella Kettunen katselmoivat Liesharjunkatu 6:n muraalin.

 

Lappeenrannan Asuntopalvelun uudenkarhea kohde, kesällä 2020 valmistunut Liesharjunkatu 6, on saanut muraalin eli seinämaalauksen. Muraali valmistui kesäkuun puolivälissä, ja sen suunnitteli ja toteutti lappeenrantalainen kuvataiteilija (YAMK) Ella Kettunen.
Teos Palikat valittiin Liesharjunkatu 6:een toteutettavaksi avoimen kuvataiteilijakilpailun ja useamman teosehdotuksen joukosta.
– Pyysimme erilaisia ehdotuksia muraalitoteutukseen, ja raati valitsi ehdotuksista mieleisensä. Valintaa tehdessä oli ajatus, ettei työ olisi liian hyökkäävä tai räikeä, vaan sellainen, että maalausta jaksaa katsoa pidempäänkin, tekninen isännöitsijä Ari Rantamäki Lappeenrannan Asuntopalvelulta kertoi.
Liesharjunkatu 6:n seinämaalaus oli Kettusen uran ensimmäinen muraali.
– Tietysti hienolta tuntui tulla valituksi tämän muraalin tekijäksi. Jo alun perin ajattelin, että en ehdota kilpailuun mitään konkreettista, esittävää muraalia – abstraktimpaa aihetta jaksaa pidempään katsoa kuin esittävää. Asunnot ovat myös lähellä maalausta, joten senkin takia pyrin pitämään muraalin ja sen värityksen kevyenä, Kettunen kertoi.

 

Asuntopalvelun ensimmäinen muraali

Muraaleita on tavallisimmin totuttu näkemään korkeilla seinäpinnoilla, esimerkiksi asuinkerrostalojen päätyseinissä, mutta Liesharjunkatu 6:ssa muraali kaunistaa sisäpihan tukimuuria. Aiemmin tasaisen harmaa betonimuuri sai muraalin myötä kylkeensä raikkaat sinisen ja vihreän sävyt.
– Muraali leikkaa hienosti harmauden pois tukimuurista. Uudet asuinrakennukset ovat nykyään pääsääntöisesti värikkäämpiä, mutta tällaiset tukimuurit ovat lapsipuolen asemassa, Rantamäki pohti.
Liesharjunkatu 6 on Lappeenrannan Asuntopalvelun ensimmäinen kohde, johon on tehty muraali. Maalauksen mahdollisuus nähtiin rakennusvaiheessa, kun kohteen rakennuttajan, Lappeenrannan Toimitilat Oy:n rakennuttajainsinööri Petri Mustapää havaitsi kohteessa olevan paljon betonipintaa, jota voisi elävöittää. Mustapää ehdotti muraalia Asuntopalvelulle, ja loppu onkin historiaa.
– Mikäli se minusta on kiinni, muraaleita voisi jatkossakin käyttää siellä, missä on tylsää, harmaata betonipintaa, Ari Rantamäki totesi.
Myös asukkaiden kommenttien perusteella muraaleille olisi tilausta tulevaisuudessakin.
– Eräs asukaskin tässä totesi, että ”mikään ei ole niin tylsää kuin harmaa betoni”, Ella Kettunen naurahti.

 

Arkkitehtuuri ja luonto inspiraationa

Muraalin tekemiseen Ella Kettuselle inspiraatiota antoivat Liesharjunkatu 6:n arkkitehtuuri sekä ympäröivä luonto.
– Liesharjunkatu 6:ssa on punatiiltä julkisivussa, avointa taivasta ja ympärillä koivuja. Niiden pohjalta lähdin suunnittelemaan muraalin värejä siten, että lopputulos olisi raikas ja kirkas, mutta ei hyökkäävä. Työtä suunnitellessani näin, että raidat sopisivat tukimuuriin hyvin. Kerrostalomiljööseen myös tietynlainen suorakulmaisuus sekä kolmiulotteisen laatikon illuusio sopi hyvin.
Lappeenrannan Asuntopalvelun puolesta muraalin vastaanottanut sekä katselmoinut Ari Rantamäki oli lopputulokseen sangen tyytyväinen.
– Työ vastaa vähintäänkin odotuksia luonnoksiin nähden. Muraali on selvästi positiivinen tekijä asukasviihtyvyyden kannalta. Jos asukkaat havaitsevat, että rakennuksen omistaja satsaa kohteeseen myös tällä tavoin, ehkä muraali innostaa asukkaitakin huolehtimaan talostaan.
Kuvataiteilija Kettusen työskentelyä Liesharjunkadulla seurannut asukas Kristiina Miikkulainen koki myös muraalin lopputuloksen mieluisaksi.
– Kyllä se piristää tuota harmaata betonipintaa. Minulle tulee muraalista mieleen, että siinä on niin kuin laitureita Saimaalla. Ja näin kun Saimaan vieressä ollaan, ei ainakaan minulla olisi ollut mitään sitä vastaan, vaikka olisi norppakin kellinyt tuolla maalauksessa, Miikkulainen tuumi.

Takaisin