Ohita navigaatio
EN

Vedenkulutuksella ON väliä.

Vaikka vesi ei ole meillä Suomessa niukka luonnonvara, on hyvä pyrkiä järkevään vedenkäyttöön. Veden säästöllä on monia ympäristöetuja:

  • Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenevät.
  • Jäteveden käsittelytarve vähenee.
  • Veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee.
  • Lämpimän veden säästö vähentää energian kulutusta.
  • Vesilasku pienenee.


Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla perehdyttiin aiemmin koomikko Matti Patrosen johdolla asumisen eri tilanteisiin. Nyt Matti ja Siiri kohtaavat jälleen. Katso videot:

Hampaiden pesu

Vesikannu

Suihku

Pyykinpesu

Vessanpönttö

 

 

Kahdeksan vinkkiä fiksuun vedenkäyttöön:

Hampaiden harjaus

Vettä ei pidä juoksuttaa turhaan kylpyhuoneen pesualtaalla. Hana kannattaakin sulkea aina kun harjaat hampaita ja parasta on käyttää mukia juoksevan veden sijaan.

 

 

 

Pyykinpesu

Pyykkiä suomalaisissa kodeissa pestään noin 220 krt/vuodessa, joten pyykinpesu haukkaa ison osan vuosittaisesta vedenkulutuksesta. Käytäthän koneiden ohjelmia tarkoituksenmukaisesti etkä pese vajaita koneellisia. 

 

Suihku ja saippuointi

Suihku on kodin suurin vesisyöppö. Suihkussa kannattaa välttää veden juoksutusta ja sulkea hana aina saippuoinnin ajaksi.

 

Suihku

Suihkukäynnit kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä. Näin yhdestä suihkukäynnistä selviää suhteellisen pienellä vesimäärällä ja vuositasolla myös huomattavasti pienemmällä euromäärällä.

 

 

Tiskaus

Säästeliäskin käsin tiskaaja kuluttaa vettä noin viisinkertaisen määrän nykyaikaiseen astianpesukoneeseen verrattuna. Mikäli kuitenkin tiskaat käsin, ethän tee sitä juoksevan veden alla.

 

Vesilasi

Joudutko juoksuttamaan vettä hanasta kun haluat kylmää juomavettä? Ota haalea vesi odotellessa talteen kannuun ja laita kannu jääkaappiin. Näin saat aina takuukylmää vettä juodaksesi.

 

Keskivertosuomalainen käy vessassa 5-7 kertaa päivässä, ja wc:n huuhteluun kuluu vuodessa vettä keskimäärin 20 000 litraa per henkilö. Käytännössä noin neljännes suomalaisen käyttämästä vedestä menee vessasta alas. 

 

 

Vuotava WC-pönttö

Pieneltä tuntuva vuoto wc-pöntössä voi käydä äkkiä hyvinkin kalliiksi. WC:n jatkuva vuoto saattaa tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun, joten korjauta viallinen vessanpöntön huuhtelusäiliö heti.

 

 Lähde: Lappeenrannan Energia, Motiva