Vesi maksaa eniten lämpimänä

Tiesitkö, että jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergian kulutuksesta menee käyttöveden lämmitykseen? Myös raakaveden hankinta, puhdistus ja pumppaus sekä jätevesien käsittely vaativat runsaasti energiaa. Vesimaksu on kokonaiskustannus käytetystä puhtaasta vedestä ja tuotetusta jätevedestä.

Huomio henkilökohtaiseen vedenkulutukseen

Kotitalouksien käyttöveden lämmitykseen kuluu 800-1 200 kWh/asukas vuodessa. Se on viidennes kunkin henkilökohtaisesta energiankulutuksesta kotona. Vettä kuitenkin kulutetaan hyvin vaihtelevia määriä. Vedenkulutus vaihtelee 100-200 l/henkilö/vrk. Järkevät käyttötottumukset ja oikein säädetty käyttövesijärjestelmä auttavat pienentämään vedenkulutusta kymmeniä prosentteja.

Vinkkejä veden säästämiseen

Suomessa ei ole pulaa juomavedestä, mutta vastuullinen kuluttaja ajattelee etenkin lämpimän veden käytön energiakustannuksia.  
Lyhyet suihkut, täydet pesukoneet ja nykyaikaiset, vettä säästävät kodinkoneet ovat vastuullisen kuluttajan arkipäivää. 
 
Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa vedenkulutukseen. Vettä on helppo säästää monilla pienillä keinoilla, joista kasvaa iso puro.

  • Korjauta vuotavat hanat ja viallinen vessanpöntön huuhtelusäiliö heti. WC:n jatkuva vuoto saattaa tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun.
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Säädä pyykkikoneen pesulämpötila 40 °C:een tai sen alapuolelle, jos vaatteesi pesuohje sen sallii.
  • Käytä pesukoneissa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Näin säästät myös sähköä.
  • Jos peset astiat käsin, käytä tulppaa altaassa. Vältä astioiden huuhtelua juoksevan veden alla. Jo kahden henkilön taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna.
  • Ota suihku kylvyn sijaan äläkä turhaan juoksuta vettä.
  • Sulje suihkun hana saippuoinnin ajaksi. 
  • Vältä veden juoksutusta hampaiden harjauksen aikana – käytä mukia. 
  • Hyödynnä sadevesi kasvimaan ja nurmikon kastelussa. Sopii myös parvekekukille.