Ohita navigaatio
EN

Joulunajan jätehuollon ohjeistus

Juhlapyhien aikana syntyy paljon jätettä ja niiden oikeanlaiseen lajitteluun ja kierrätykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Huomioithan seuraavat ohjeistukset omassa taloudessasi.

 

Lahjapaperit 
Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat kuivajätteisiin. Paperin- tai kartonginkeräykseen ne eivät kelpaa, koska lahjapaperit ovat usein päällystettyjä ja sisältävät huomattavia määriä painomustetta ja lahjanauhat haittaavat paperin jatkokäsittelyä.

Pahvit ja kartongit
Pahviset ja kartonkiset pakkaukset kuuluvat litistettyinä kartonginkeräykseen.

Kinkunpaistorasva
Paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii jähmettyessään viemäriputket. Jähmettyneen rasvan voi laittaa biojäteastiaan tai kompostoriin. Nestemäiset rasvat tulee imeyttää esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Tai osallistu vaikkapa Kinkkutemppuun ja kierrätä joulukinkun paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. 

Tuikkujen ja ulkotulien metallikuoret
Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret ja ulkotulien foliot tai metallipurkit kuuluvat metallinkeräykseen. Kynttilänpätkät kuuluvat kuivajätteisiin.

Paristot
Paristot ja pienakut voi palauttaa mihin tahansa niitä myyviin liikkeisiin. Kuivajätteisiin niitä ei saa laittaa niiden sisältämien haitallisten tai myrkyllisten aineiden vuoksi. Paristojen navat tulee teipata!

Jouluvalot
Rikki menneet jouluvalot ja muut sähkölaitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen. Sähkölaitteita vastaanotetaan veloituksetta jäteasemilla sekä Kukkuroinmäen jätekeskuksessa. Loisteputket sekä LED- ja energiansäästölamput voi viedä myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen, mutta niitä voi palauttaa myös lamppuja myyviin liikkeisiin - suuremmat loisteputket uuden laitteen oston yhteydessä, pienemmät ilman ostovelvoitetta. Hehku- ja halogeenilamput eivät sisällä haitallisia yhdisteitä kuten elohopeaa, joten ne voi laittaa kuivajätteisiin.

Joulukuuset
Taloyhtiöissä joulukuusen voi laittaa jätekatokseen odottamaan poiskuljetusta.

Ilotulitteet ja raketit
Ilotulitteista tulee yllättävän paljon roskaa, joten niitä kannattaa räjäytellä harkiten. Ammuttujen ja räjähtäneiden rakettien roskat kuuluvat kuivajätteisiin. Räjähtämättömät ja vanhentuneet raketit palautetaan ilotulitteiden myyjille tai poliisille.

 

Lähde: Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy