Ohita navigaatio
EN

Asumisaikana huomioitavaa

Ilmanvaihto

Kerrostaloasunnoissa on keskitetty ilmanvaihto, joka toimii tehostettuna aikaohjelman mukaisesti muutaman tunnin jaksoissa.

Rivitaloasunnoissa on huoneistokohtainen tai keskitetty ilmanvaihto. Huoneistokohtaisessa tuuletin on pidettävä aina vähintään minimiteholla. Ruoanlaiton ja kylpyhuoneen käytön aikana tehoa on lisättävä. Kerrostaloissa, joissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto noudatetaan asunnon asukaskansiossa olevia ohjeita.

Asuntojen poistoventtiilit on säädetty niin, että niiden kautta poistuu oikea määrä ilmaa. Venttiilien säätöjä ei saa missään tapauksessa muuttaa, koska se sekoittaa koko talon ilmanvaihdon. Jos poistoilmaventtiili ei paperitestin jälkeen tunnu toimivan, voi syynä olla laitevika tai venttiilin raon tukkeutuminen. Venttiili irrotetaan kääntämällä sitä ulkokehästä vastapäivään, poistamalla tiiviste, jonka jälkeen sen voi pestä astianpesuaineella (venttiilin keskikartion asentoa ei saa pyörittää). Poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin, jotta likaa ei pääse kertymään venttiiliin.

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asunnossa joko ikkunan päällä tai patterin takana. Niiden tarkoituksena on tuoda asuntoon raitista ilmaa ja ne ovat myös puhdistettava säännöllisesti.

Liesikuvun rasvasuodatin kaipaa myös puhdistusta kerran kuukaudessa. Puhdistaminen onnistuu irrottamalla metallinen rasvasuodatin ja pesemällä se joko harjalla ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.


Kosteat tilat

Ilmoita välittömästi kiinteistöhuoltoyhtiöön mikäli asuntosi hanat tiputtavat vettä tai vessanpytty vuotaa läpi. Lattiakaivo sekä lavuaarien hajulukot vaativat myös säännöllistä puhdistusta, jotta vältyt ylimääräisiltä hajuhaitoilta.

Asukkaan tulee ilmoittaa vuokranantajalle (puh. 0800 143 100) välittömästi mikäli:

  • seinäkatteen saumat alkavat rakoilla
  • lattiapäällysteen saumat tai nurkat aukeavat
  • laatoitetun kylpyhuoneen laattasaumat halkeilevat

Kosteusriskien pienentämiseksi vältä tekemästä ylimääräisiä reikiä suihkunurkkauksessa seinäkatteeseen. Kylpyhuoneen tulee välillä myös kuivua täysin kokonaan kosteushaittojen ehkäisemiseksi.


Koneet ja laitteet

Sulata jääkaappi kerran kuussa. Huomioi, että jääkaapin sisällä olevan vesikourun poistoaukko on puhdas, jotta sulamisvedet eivät valu lattialle. Jäätä ei saa poistaa mekaanisesti esim. veitsellä.

Puhdista kaapin alusta säännöllisesti siivouksen yhteydessä, sillä ilmankierron vuoksi sinne kertyy runsaasti pölyä.

Noin kerran vuodessa tulee myös kylmälaitteen kaapintausta, kompressori ja lauhdutinputkisto puhdistaa joko imuroimalla tai harjaamalla. Puhdistus pidentää koneiston ikää ja vähentää sähkönkulutusta.

Liesi tulee myös puhdistaa säännöllisesti.

Mikäli asunnossa ei ole astianpesukoneelle tai pyykinpesukoneelle liitäntää ja sellainen tarvitaan, ota ensin yhteyttä oman talosi isännöitsijään ja pyydä lupa toimenpiteelle. Huomioi myös, että asennuksen saa tehdä vain alan ammattilainen tai asiantuntijaliike. Näin vältytään mahdollisilta vesivahingoilta. Liitännät on asukkaan itse kustannettava. Jos astianpesukoneen poistoletku on liian lyhyt eikä ylety liitäntäkohtaan, asukkaan tulee hankkia pidempi, yhtenäinen poistoletku. Astianpesukoneen asennuksen yhteydessä koneen alle tulee myös asentaa suojakaukalo.

Mikäli asennutat pyykinpesukoneen, muista, että takaiskuventtiilin on oltava toimintakuntoinen, etteivät likavedet pääse virtaamaan takaisin vesijohtoverkostoon. Sulje vesihanat, kun pesukoneet eivät ole käynnissä ja pese koneilla vain silloin, kun olet itse kotona. Asukkaan on myös hyvä ymmärtää, että vesivahingon sattuessa omasta laitteesta hänellä on oltava kotivakuutus, joka korvaa vuokranantajalle vahinkokuluja. Summa on omasta kukkarosta maksettuna suuri.

Jos astianpesukoneen paikalla on kaappi, asukas vastaa itse sen irrottamisesta. Kaappi tulee viedä talteen omaan varastoon, ja pois muuttaessa palauttaa siististi takaisin paikalleen. Kaapin irrottaminen sekä takaisin asentaminen eivät kuulu huoltoliikkeen tehtäviin, vaan asukkaan tulee hoitaa nämä itse tai hankkimansa ammattilaisen avulla. Kun irrotat astianpesukoneen, muista, että viemäriin menevät poistoputken ja vedentuloputken liitokset tulevat tulpattua, ettei tiskialtaan vesi pääse valumaan alla olevaan kaappiin.

Jos mahdollista, vältä pyykin kuivaamista asuintiloissa.


Talopesulan säännöt

  • Talopesulan käyttöaika on päivittäin klo 7–22. Käyttövuorot 2h / pv / pesukone varataan ennakkoon pesutuvan varauskalenterista. Pesulan käyttöoikeus on vain talon asukkaiden omille pyykeille.
  • Pesethän talopesulan pyykkikoneissa vain vaatteita, lakanoita ja pyyhkeitä. Mattojen tai muiden erityistekstiilien peseminen pyykkikoneissa on kielletty. Muutamissa taloissa on mattojen pesulle erillinen tila.
  • Kuivaushuoneissa saa kuivata vain niitä pyykkejä, jotka on pesty omalla tai pesutuvan koneella. Kuivaushuoneissa mattojen kuivaaminen on kielletty pois lukien ne kohteet, joissa mattojen pesulle ja kuivaukselle on osoitettu erillinen tila. Huolehdi kuivien pyykkien poisviemisestä ajallaan, jotta muut asukkaat pääsevät hyödyntämään vuoronsa aikataulujen mukaisesti.
  • Jätä pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat. Pidä pesu- ja huuhteluainelokerot puhtaina ja pyyhi pois pesuaineroiskeet. Puhdista silloin tällöin myös koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus ja kuivaa se huolella. Pyyhi välillä myös kone päältä. Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja / tai poistoputkisäännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti.
  • Huolehdi yhteisten tilojen siisteydestä ja huomioi käytökselläsi aina muut talon asukkaat.


Asukkaan vastuu huoneistosta

Asukas vastaa kaikesta asunnolle ja kiinteistölle aiheuttamastansa vahingosta.

Mm. seuraavien laitteiden rikkoutuessa asumisaikana on asukas korjausvastuussa ja hankkii uudet tilalle omalla kustannuksellaan:

  • kiinteiden valaisimien lamppujen ja sulakkeiden vaihto
  • jääkaapin ja uunin lampun vaihto
  • ovisummerin paristojen vaihto
  • palovaroittimet paristoineen (ei vanhusten talot)
  • antennijohto
  • verhoripustimet
  • ikkunakahva
  • huoneistosaunan kiuaskivien vaihto
  • allastulpat 

Erilaiset huonekalu- ja lattiapinnat saattavat reagoida keskenään yllättävästi. Huonekalut olisikin hyvä varustaa ns. huopatassuilla, jotta lattioihin ei tulisi väri- tai muita vaurioita. Huopatassuja myydään mm. rautakaupoissa. Myös painavien esineiden vetämistä pitkin lattiaa on syytä välttää, ettei lattiamatto vetäydy kasaan. Pahimmassa tapauksessa koko lattiapinta joudutaan vaihtamaan ja kulut laskuttamaan pois muuttaneelta asukkaalta.

Myös seinissä olevien kiinnitystarvikkeiden (proput, koukut yms.) määrää kannattaa harkita. Jos poistettavia koukkuja tms. on paljon, on mahdollista, että huoneiston seinäpintaa joudutaan uusimaan laajaltikin irrotusjälkien peittämiseksi. Kustannukset tällaisessakin tapauksessa laskutetaan pois muuttaneelta asukkaalta.


Kotivakuutus

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:llä on vakuutus, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Omaisuutensa turvaamiseksi asukkailla tulisi olla oma kotivakuutus, joka korvaa hänen itsensä tai muiden asukkaiden aiheuttamat irtaimistovahingot. Mahdollisessa vahinkotilanteessa vuokranantajan vakuutus ei siis korvaa asukkaiden irtaimistoon kohdistuvia vahinkoja.